Loading...
 

de RELAIS-functie

Web TELETASK The RELAY Function 01

De RELAY-functie, soms aangeduid als de 'schakel' functie, wordt vaak beschouwd als de meest fundamentele PROSOFT-functie. Maar als je een beginner bent met PROSOFT, is er iets meer uitleg nodig omdat de RELAY-functie meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht lijkt.

Wat is de RELAY-functie?

Allereerst bepaalt een PROSOFT 'functie' de relatie tussen een systeemingang en een overeenkomstige uitgang. Typisch omvat een 'ingang' verschillende opties, zoals drukknoppen, knoppen gevonden op TELETASK-touchpanelen (bijvoorbeeld een AURUS-touchpaneel), bewegingssensorcontacten, deurcontacten, en meer.

Laten we nu dieper ingaan op de RELAY-functie. In dit scenario is de invoerknop gekoppeld via een 'relais' -functie aan een 'relais' -uitgang (contact), typisch gebruikt voor het regelen van de AAN/UIT-werking van een verlichtingscircuit. Wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt het uitgangsrelais geactiveerd, wat resulteert in de sluiting van het uitgangscontact, waardoor stroom wordt geleverd aan een LED-verlichtingscircuit.

Relay Contact With One Imput V01

Figuur: Een invoer activeert de 'relais'-functie in de centrale unit en dit schakelt het uitgangscontact aan/uit.

De RELAY-functie heeft verschillende belangrijke kenmerken:

  • Alomtegenwoordig gebruik: het valt op als misschien wel de meest frequent gebruikte PROSOFT FUNCTIE.
  • Veelzijdige controle: de primaire rol is het beheren van de contacten van een uitgangsrelais interface, zoals de modellen TDS13504, TDS13510, TDS13512, maar ook de 16 interne relais gevonden binnen een DOMUS-centrale unit.

De RELAY-functie in actie


Enkele fundamentele toepassingen van de RELAY-functie zijn onder andere:

  • Verlichtingsregeling: het regelen van de aan/uit-functie van lampen zowel binnen als buiten.
  • Muurcontactdoosregeling: het beheren van de aan/uit-werking van diverse apparaten die zijn aangesloten op muurcontactdozen, zoals uplighters, tv's, audiosystemen, convectieverwarmers, keukenapparatuur, wasmachines en andere huishoudelijke apparaten zoals koffiezetapparaten.
  • Ventilatorregeling: de aan/uit-werking van eenvoudige ventilatoren met enkele snelheidsinstellingen.

Voorbeeld 1: Veiligheidsmaatregelen

De RELAY- of schakelfunctie dient niet alleen als een praktisch middel voor aan/uit-sturing, maar integreert ook vaak veiligheidskenmerken. Als gevolg hiervan wordt het soms niet direct geassocieerd met een drukknop, maar eerder opgenomen binnen een vooraf gedefinieerde stemming. Overweeg bijvoorbeeld een scenario waarin de koffiemachine moet worden uitgeschakeld wanneer de keuken leeg is, of wanneer de ouders naar bed gaan, of wanneer het huis onbezet is (bijvoorbeeld tijdens werktijden, in het weekend, of tijdens lange vakanties). In dergelijke gevallen worden beveiligings- en energiebesparende maatregelen doorgaans geïmplementeerd via meer complexe functies zoals een Lokale Stemming, een Getimede Lokale Stemming, een Getimede functie, een Voorwaardelijke functie, of soortgelijke mechanismen.

Voorbeeld 2: Actie met TIMESOFT-klok

Een RELAY-functie wordt ook vaak geïntegreerd in een TIMESOFT-klok actie. Bijvoorbeeld wanneer u de tuinverlichting wilt activeren tijdens het weekend, als de lichtintensiteit buiten onder de 15 Lux daalt, en de kloktijd tussen 5 en 23 uur ligt. Dit vereist een combinatie van een lichtsensorvlag en een klok gebaseerde vlag, die worden gecontroleerd binnen een Voorwaardelijke functie die wordt aangeroepen door een Process-functie.

Zo kan een RELAY-functie een component zijn van meer ingewikkelde logische voorwaarden.

Voorbeeld 3: Local Mood

Tot slot kunt u de RELAY- of schakelfunctie benutten binnen een Local Mood wanneer u meerdere relais en/of dimmers moet instellen op specifieke statussen door eenvoudigweg op een knop te klikken of een ingangscontact te sluiten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u een bepaalde ruimte verlaat waarin u verschillende apparaten moet beheren. Typisch omvatten deze apparaten wandcontactdozen, verlichting, gordijn-/zonnescherm motoren, HVAC- en audiofuncties.
Het is vermeldenswaard dat in de krachtigere 'General Mood'-functie aan/uit-besturing rechtstreeks kan worden uitgevoerd zonder de noodzaak van de schakelfunctie.

Unieke kenmerken van de RELAY-functie

We willen nog een paar bijzonderheden bespreken van de configuratie van de RELAY-functie in PROSOFT.

1. Niet-toggle bediening van een RELAY-functie

Naast het standaard aan/uit gedrag van een RELAY-functie, biedt PROSOFT ook de mogelijkheid om de functionaliteit te definiëren als alleen AAN of UIT. Dit betekent dat wanneer een knop wordt ingedrukt, het relaiscontact altijd opent of sluit, en het in die toestand blijft, zelfs als dezelfde knop opnieuw wordt ingedrukt. In essentie kunt u met een 'AAN'-definitie alleen de verbonden lamp of muurcontactdoos activeren. Hoewel dergelijke functionaliteiten zelden nodig zijn, zijn ze het resultaat van meer dan veertig jaar TELETASK-ervaring, waardoor uw systeem vrijwel aan elke uitzonderlijke eis kan voldoen.

2. Edge-triggering in een RELAY-functie

Een RELAY-functie kan geconfigureerd worden om te werken op basis van een edge-triggered mechanisme. Dit betekent dat het de uitgang alleen omzet wanneer er een overgang plaatsvindt bij een knop of ingangscontact. Zodra de overgang voltooid is, stopt de RELAY-functie met het beïnvloeden van de uitgang (en kan deze worden bestuurd door een andere functie).

Net als bij leading-edge activering, kunt u de functie ook instellen om de verbonden uitgang te deactiveren op de trailing edge van een ingangsovergang.

Bovendien kunt u beide instellingen combineren. Deze functie is bijzonder nuttig bij het regelen van een lichtcircuit met een ouderwetse bi-stabiele schakelaar in plaats van een drukknop. Hoewel het over het algemeen niet wordt aanbevolen om bi-stabiele schakelaars aan te sluiten op een ingang, als uw klant een historisch uniek stuk heeft dat hij of zij wil gebruiken, kan dat.

Beperkingen van de RELAY-functie

De RELAY-functie kan geen analoge aan/uit-besturing behandelen; in plaats daarvan wordt deze taak beheerd door de DIMMER-functie. Hoewel beide functies aan/uit-functionaliteit bieden, is de DIMMER-functie specifiek ontworpen voor dimbare uitgangen. In tegenstelling tot de RELAY-functie biedt de DIMMER-functie ook dimregeling. Dit biedt de nodige aanvullende functionaliteit van de uitgangsvariatie tussen 0 en 100%. In dit geval moet geen relaisinterface met contactuitgangen worden gebruikt, maar een dimmerinterface of een vermogensdimmerinterface.

Bovendien moeten bepaalde eenvoudige contactbesturingen ook niet worden beheerd met de RELAY-functie wanneer tijdgebonden acties vereist zijn. Bijvoorbeeld, het schakelen van uitgangen met een tijdsvertraging wordt het beste bereikt met de 'TIMED'-functie of 'TIMED LOCAL MOOD'.

Bijvoorbeeld, overweeg een uitgangscontact voor een deuropener dat slechts voor een paar seconden geactiveerd (gesloten) moet worden, voordat het automatisch weer wordt gedeactiveerd (geopend). In dit geval moet de GETIMED-functie worden gebruikt in plaats van de RELAY-functie.

Conclusie

Samenvattend wordt de RELAY-functie veelal gebruikt om een uitgangsrelaiscontact te bedienen via een knop of touchpanel, maar er zijn tal van andere functies te verkennen voor het beheren van meer complexe aan/uit-besturingen.

Als u meer details nodig heeft over PROSOFT-functies, kunt u deze opzoeken in het technische ondersteuningssysteem op deze website.


Table of contents:

Switch Language

Technical Handbook: