Loading...
 

Vermogensverlies en de warmteontwikkeling van een elektrisch verdeelbord

Moet u als systeemintegrator of paneelbouwer het vermogensverlies en de warmteontwikkeling van een verdeelbord berekenen, bijvoorbeeld om aan norm IEC 61934 te kunnen voldoen? Niet alleen verbruiken TDS-interfaces zeer weinig energie, u berekent ook heel snel hoeveel warmte ze in uw verdeelbord ontwikkelen.

De levensduur van elektronica in een verdeelbord hangt sterk af van de omgevingstemperatuur. Per 10 °C dat u de maximale omgevingstemperatuur overschrijdt, neemt de levensduur van sommige elektronische producten met de helft af.

Die temperatuur wordt op zijn beurt mee bepaald door de warmte die alle producten in het verdeelbord ontwikkelen. Moet een systeemintegrator of paneelbouwer berekenen hoeveel vermogen een elektrisch verdeelbord verliest, om aan regelgeving te kunnen voldoen (zoals de norm IEC 61439) en om oververhitting te voorkomen? Dan biedt TELETASK ondersteuning.

Minimale warmteontwikkeling


Om te beginnen, vergen TDS-interfaces zeer weinig energie en ontwikkelen ze dus sowieso uiterst weinig warmte. Zo verbruikt de relaisinterface TDS13512 (8 x 10 A schakelvermogen met aanzetstromen tot 8 x 65 A) maximaal 1,74 W, met alle acht relais ingeschakeld. Maar het kan veel beter: de acht bi-stabiele relais van de TDS13510 (8 x 16 A met aanzetstromen van 8 x 100 A) verbruiken helemaal geen stroom, zelfs als ze ingeschakeld zijn. De hele interface verbruikt daardoor maximaal 0,4 W, met gelijke maximale warmtedissipatie.

De TDS13510 is dus eigenlijk altijd aan te raden, zeker voor de aansturing van langdurig ingeschakelde stroomkringen. De TDS13512 gebruikt een systeemintegrator of paneelbouwer het best alleen als de verbonden belasting het merendeel van de dag uitgeschakeld is. Denk aan impulsuitgangen voor het aansturen van een poort, tuinbesproeiing, verlichting in kort bezochte ruimtes, zoals trappen ...

Automatisch berekend


Niet alleen vergen de TDS-interfaces dus zeer weinig tot bijna geen energie en ontwikkelen ze nauwelijks warmte. Ook communiceert TELETASK precies welke minieme hoeveelheid stroom zijn aanbod maximaal verbruikt, voor als u de maximale temperatuur van uw bord met en zonder extra ventilatie moet berekenen. U koelt een verdeelbord voor een woning beter niet actief, om overbodig energieverbruik te vermijden.

Het maximale stroomverbruik van elke TELETASK-interface vindt u in de technische fiche van elk product. Bovendien ontwikkelden we een Excel-rekenblad, waarmee u in een handomdraai de totale energie-/warmteontwikkeling te weten komt van alle TELETASK-interfaces die u gebruikt. U hoeft enkel hun productnamen en aantallen in te geven. Ons rekenblad berekent de rest!

Download het hier en lees de handleiding in de eerste tab (login vereist):
https://professional.teletask.be/dl558

Switch Language

Technical Handbook:

Internal documentation

TT School