Loading...
 

TDS12117 Digitale ingangsinterface met Puls teller sensor

De typische toepassing voor de puls teller sensor is het meten van elektriciteitsverbruik / productie. Maar in de handel zijn ook meters voor gas / water verbruik met een puls uitgang beschikbaar.

Hardware:

De meter die de pulsen genereert, moet aangesloten worden op de ingang van een TDS12117 (digitale ingangsmodule).

De meter moet zodanig gekozen worden dat er voor het verwachte maximale gebruik niet meer dan vijf pulsen per seconde gegenereerd worden.
  • Uitgangstype meter: open collector (NOODZAKELIJK) (So uitgang)
  • Connectie: So+ aan ingang, So- aan common).
  • Bekabeling: individueel afgeschermd (zoals bij sensors/dimmer).

Software:

In PROSOFT Suite kan een puls sensor aangemaakt worden door voor de gewenste ingang van de TDS12117 de optie “gebruik als puls teller sensor” aan te vinken.


Image138

Standaard wordt er een sensor aangemaakt voor het meten van elektrisch verbruik (kWh). Voor het meten van andere eenheden, kan je het type sensor veranderen naar ‘Other’ Om de ingang terug naar een ‘normale’ digitale ingang om te vormen verander je het sensor type naar ‘digitaal’.

Image139

Volgende parameters zijn van toepassing bij een kWh sensor:

Eenheid
vul het aantal pulsen in dat nodig is om 1kWh te meten;
  • Decimalen: het aantal decimalen die je op het display wilt weergeven;
  • Tijdsbasis: Selecteer ‘today’ om het aantal sinds middernacht weer te geven. Selecteer ‘last 24 hours’ om de laatste 24 uur weer te geven.;
  • Toon real time waarde: Vink deze optie aan Indien u op de displays en schermen geen totaal wil zien maar het huidig verbruik in Watt (W).;
OPM: grafieken in de GUI+ tonen steeds totalen, ongeacht deze instelling.

Voor een ‘andere’ puls teller moet er bij de eenheid, naast het aantal pulsen per eenheid, ook de eenheid zelf ingegeven worden (e.g. m³).
Indien ‘Toon real time waarde’ aangevinkt is, komen er ook nog volgende parameters bij:

Real Time eenheid
De eenheid die gebruikt moet worden voor het weergeven van real time waarden (e.g. L/h).;
OPM: De tijdsbasis moet in overeenstemming met deze eenheid ingesteld worden (vb voor L/h moet de tijdsbasis op uur ingesteld worden, voor L/min op ‘minuut’).
Real Time eenheden / eenheid
het aantal real time eenheden per eenheid (vb 1000L in 1 m³).;


Image140

Ongeacht het type sensor (kWh of Andere) en het al dan niet tonen van ‘Real time’ waarden, kan je een “Hoog actie” aan deze sensor koppelen. Dwz. dat deze actie wordt uitgevoerd als de gemeten waarde “hoger” is dan de ingestelde waarde (de actie wordt weer uitgeschakeld indien de gemeten waar “lager” is dan de ingestelde waarden).
Mogelijke toepassing zijn: het informeren van de gebruiker dat er veel vermogen gebruikt wordt (via boodschappen en alarmen) of tijdens piekuren het gebruik beperken door zware verbruikers (vb elektrische boilers) uit te schakelen als het verbruik te hoog wordt.

OPGELET: dit is dus anders dan bij een licht, vocht of algemene lineaire sensor waarbij het steeds om een “laag actie” gaat.

Zoals bij andere sensoren kan je ook voor puls teller sensors twee presets definiëren (dag en nacht).

Image141

Switch Language

Technical Handbook:

Internal documentation

TT School